sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Kansantaloutta keittiössä

Eikö oikeasti voi pärjätä ilman voittoa? Kysymys nousi, kun uutinen kertoi hyvästä tuloksesta ja samanaikaisista YT-neuvotteluista. Aamiaisen äärellä oli hyvä kerrata kansantalouden lyhyttä oppimäärää.

Kansantalous on kuin suljettu systeemi. Jos korkki aukeaa mutta tahdot vesimäärän pysyvän samana, hanakin on avattava. Tasapaino vaatii, että tuloja virtaa altaaseen samaa tahtia kuin on menojakin. Jos menot lisääntyvät, tarvitaan lisää tulovirtaa.

Jos kaupan hävikki kasvaa näpistelyn lisääntyessä (sen jälkeen kun sakkorangaistuksia ei enää muunneta vapausrangaistuksiksi), hintoja on nostettava. Poistot ovat tuloslaskelman erä, jolla rahoitetaan korvausinvestointeja eli korvataan laitteiden kulumista.

Loputtomat palkannostovaatimukset aiheuttavat painetta hintojen nostoon. Siitä aiheutuu inflaatiota, joka taas heikentää kansallista kilpailukykyä. Siksi asiaan sekaantuu hallitus ja vaatii palkkamalttia.

Kun työvoima vähenee kansan eläköityessä, on sitä annosteltava viisaasti. Me virkamiehet saamme palkkamme verovaroista eli syömme tavara- ja palvelutuotannon kuormasta. Siksi etenkin julkishallinnossa IT:stä on saatava irti täysi teho. Meillä projektien on onnistuttava ja suoritusten oltava tehokkaita ja vaikuttavia.

Mitä pienempi osuus työvoimasta on julkishallinnossa, sitä enemmän meitä riittää kansantulon kasvattamiseen.

Aiemmin aiheesta blogissa:
Mitä tehtäisiin veroeuroilla
Suomi 1.0 on päivitettävä
Viranomaiset virittävät palvelukanaviaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti