perjantai 11. joulukuuta 2009

Katso: yrityksen avain verotiliin

Verotilin lähestyessä yhä useampi yrittäjä ja tilitoimisto törmää ensimmäistä kertaa Katso-organisaatiotunnisteeseen. Moni on myös ymmällään: Katso-mikä? Mullako organisaatio, tämähän on yritys? Pää-mikä.. pääkäyttäjyys??
Eikö nyt helpompaa ratkaisua ole! Enkös mä vois vain kirjoittaa siihen meidän Y-tunnuksen..
Se ei kerta kaikkiaan käy!

Ei vain Y-tunnuksella, sillä eihän verottaja voi näyttää yrityksesi asioita kenelle tahansa, joka Y-tunnuksesi sattuu tietämään! Katso-tunniste on kuin abloy-avain: turvallinen ja ainutkertainen. Yrityksen avain voidaan luovuttaa vain sille, jolla on nimenkirjoitusoikeus. Hän voi sitten myöhemmin luovuttaa avaimen käyttöoikeuden työntekijöilleen tai vaikkapa tilitoimistolleen.

Tunnisteen hakeminen käy verkossa

Hakeminen etenee vaiheittain:
 1. Ensin varmennetaan sinun henkilöllisyytesi.
  Voit tehdä tämän verkossa tai passin kanssa verotoimistossa.
 2. Hyväksy käyttöehdot
 3. Täytä yrityksen perustiedot
 4. Keksi pysyvät salasanat tunnisteellesi. Merkitse ne muistiin!
 5. Muodosta vielä kertakäyttösalasanalista ja tulosta se itsellesi.
  Voit tehdä tämän joko tiedostoksi koneellesi tai perinteisesti paperille. Tee se, tai sinulla ei ole salasanoja!
 6. Hyväksy tunnisteen yhteenvetotiedot
 7. Ja vahvista lopuksi tunnisteen perustaminen
Tämän jälkeen verotoimistossa tarkistetaan, että olet kaupparekisterissä merkittynä yrityksesi nimenkirjoittajaksi. Kun kaikki on ok, saat antamaasi sähköpostiosoitteeseen ilmoituksen, että tunnisteesi on aktivoitu.

Lopussa kiitos seisoo

Monet ovat myös mielissään: kun alkuvaivan on nähnyt, Katso "pelaa kuin Puikki". Samalla avaimella voit tehdä työnantajan ilmoitukset verottajalle ja ilmoittaa työntekijäsi sairaspäivät Kelaan. Ja pian päästä myös verotilille.

4 kommenttia:

 1. Hei, mikä nyt sitten oikein muuttuu verotilin myötä? Kaikki ilmoittaminenko tulee verottajan omaan verotiliin vai? Niin ainakin tämän jutun ymmärtää - Ymmällään 2010

  VastaaPoista
 2. Kiitos Anonyymi viestistäsi! Kyllähän tuo lause "Tähän asti käytössä on ollut useita erilaisia ilmoitusmenetelmiä, mutta jatkossa on siis vain yksi verotili, jolla verottaja haluaa selkiyttää järjestelmää omalta kannaltaan. " tosiaan näyttää siltä, kuin verotili imaisisi sisäänsä kaiken muun.

  Näin ei kuitenkaan ole vaan tuloveroilmoittaminen ja vuosi-ilmoittaminen säilyvät nykymenettelyssä. Nekin voi hoitaa sähköisesti ja samaisella Katso-tunnisteella, mutta ei siis verotilin kautta.

  VastaaPoista
 3. ei toi nyt kauheen hankalalta näytä.. vai pitääkö tuo tehdä joka kerta kun lähettää alvi maksun verotilille? - miksei pankkitunnistetta voi käyttää, sehän meillä jo on? - ihme säätöä.

  VastaaPoista
 4. Eihän toki, tunniste perustetaan vain kerran! Eli ei sen pitäisi ihan kamalan vaikeaa sittenkään olla.

  Pankkitunnisteesi on sidottu sinuun, henkilökohtaisesti sinun omaan identiteettiisi. Kun sinun pitää kertoa asiointipalvelulle, että nyt asialla onkin yrityksesi etkä sinä itse, pankkitunnus ei enää veny. Siksi Katso-tunniste.

  Katso-tunnisteen filosofia avautui minulle kolmion kautta: yksi kärki on Y-tunnus eli yrityksen identiteetti. Toinen olet sinä ja kolmas sinun oikeutesi toimia yrityksen puolesta.

  VastaaPoista