tiistai 22. maaliskuuta 2011

Työ 2.0 vaatii uutta myös viranomaisilta

Eilen minulle soitti yrittäjä. Hän kyseli, miten voisi integroida oman verkkobisneksensä veron palveluihin, joita sen asiakkaat tarvitsevat.

Alan yrityksiä on kuulemma jo lähtenyt Suomesta, kun verkossa ei tarvitse maksaa veroja. Mutta ei hän:

"Me halutaan pysyä täällä, ja jos veroasiat saadaan hoitumaan meidän asiakkaiden tarvitsemalla tavalla, me uskotaan että Suomikin voi hyvin."

Syksyllä luin uudesta taloudesta, jossa kansalaiset asioivat keskenään, ilman että verottaja saa näppejään väliin. Viime viikolla sain meilin jossa oli kuvattu innostavasti uudenlaisia työntekemisen tapoja. Tästä kaikesta syntyi ajatuksissani seuraava soppa:

Uusi talous syntyy murusista..

Microtasking on iso(mma)n hankkeen jakamista murusiksi siten, että kokonaisuuden teettäminen on hallittavampaa ja ketterämpää. Sellaisen miehitys käy helpommin, kun vuosien sitoutumisen sijasta tehtävän tai kaksi voi tehdä oman elämän ohella.

Oiva esimerkki tästä on Digitalkoot: Kansalliskirjaston on digitalisoitava kansallisaarteemme, mutta sellaista määrää työvoimaa ei ole varaa palkata (eikä ehkä olemassakaan), että työ voisi kannattaa. Mikä neuvoksi? Palastellaan urakka pienempiin palasiin, käytetään yhteisöllisyyttä ja otetaan avuksi ripaus pelillisyyttä. Toisin sanoen tehdään tekemisestä houkuttavampaa.

Kansalliskirjasto ei tietääkseni vielä maksa digitalisoijille mitään, kyse on enemmänkin huvista ja talkoohengestä. Mutta potentiaalia ja markkinoita moisella ajattelulla on enemmänkin.

Tästä kai Sailaskin ilostuisi!

Uuteen tekemisen tapaan voisikin löytyä työntekijöitä meidän jo töissämme kiinni olevien ulkopuolelta. Mukaan voitaisiin saada nettipelaajien innovatiivinen joukko, nyt työmarkkinoilta poissa oleva väki, joka tahtoisi ja voisi tehdä vähäsen töitä, muttei voi tai vaikkapa jaksa kahdeksaa tuntia päivässä: toipilaat, vammaiset, eläkeläiset, vanhempainvapaalta palaajat, opiskelijat jne.

Miten microtasking liittyy verottajaan? Entäs eläketurva?

Kysymys kuuluu: "Miten tällaisessa työn tekemisen mallissa verot sun muut velvoitteet voidaan hoitaa vaivatta?" Työsuhdetta ei taida syntyä ja verokorttikin on vaivalloinen (?), eivätkä mikrotekijät taatusti ryhdy yrittäjiksi perustamisineen, ennakkoveroineen..

Uusi mahdollisuus "työllisyysvaikutuksineen" katoaa savuna taivaan tuuliin, jos minimaaliseen mitättömään palkitsemiseen liitetään nykyisen kaltainen yrittäjäksi rupeamisen tai työnantamisen byrokratia.

Suomi tarvitsee säästöpossun?

Olisiko nyt säästöpossuajattelun paikka? Entä jos jokainen mikrotekijä saisi käyttää vain yhtä maksua, jolla tallettaa possuun osuutensa..öö.. nimitettäköön sitä vaikka "työntekijän turvaksi". Yksinkertaistettu menettely keräisi häneltä nykyistä karkeamman osuuden, ja saman sopimuksen mukaisella karkealla laskurilla sieltä kertyisi turvaakin, kun sen aika on.

Säästöpossupalvelussa olisi kolme vaihtoehtoa:

  • verot
  • verot + eläke
  • verot + eläke + työttömyysturva

    Eikö SADe rakentaisi meille moisen säästöpossun? Se olisi Suomi-brändin mukainen, uuden talouden laskennallisesti toimiva asiointipalvelu. Sellaisellehan on jo olemassa pohja-ajattelua: Laitisen selvitys? Teknisesti kai mikrotekijän mikromaksut voitaisiin kerätä säästöpossuun (PayPalin tapaan?)

    Jotain kai tarttis tehdä, ennen kuin uudesta taloudesta tulee jo syntyessään harmaata. Jos viranomaiset voivat vastata huutoon innovatiivisesti, koko Suomi voittaa.

    Varoituksen sana!
    Tämä kirjoitus edustaa jälleen omaa yksityisajatteluani. Se ei siten edusta työnantajani Verohallinnon näkemyksiä, ei nykyistä lainsäädäntöä eikä SADe-klusteriryhmän (TEM:n, STM:n tai muidenkaan eläkeasioista vastaavien tahojen) kannanottoja. Kommentointi on vapaa!

  • Edit 18.8.2015 Korjattu Laitisen selvitystyön linkki; itse julkaisuun siitä ei pääse, selvittelen asiaa.

    14 kommenttia:

    1. Loistavaa ja välttämätöntä pohdintaa!

      VastaaPoista
    2. Uudet mediat rakentuvat vanhojen medioiden päälle eikä PDF ole tappanut kirjaa. Samoin työ 2.0 pitäisi rakentua kevyenä ja helposti ymmärrettävänä normaalin työkäsityksen päälle. Ja ne kolmen vuoden selvitystyöt on syytä unohtaa heti, koska kolmen vuoden päästä tilanne on jo toinen.

      VastaaPoista
    3. Hei Johanna,

      oikein hyviä kysymyksiä! Kannattaa myös vilkaista Vili Lehdonvirran pohdintaa samasta aihepiiristä:

      http://virtual-economy.org/blog/the_virtual_tax_question

      VastaaPoista
    4. Kiitos Esko ja Ville, jolle kiitos lisäksi linkkivinkistä. Murheena on, ottaako kukaan koppia niin että ajattelusta tulisi todellisia tekoja?

      Hyvä vertaus, Anonyymi, kiitos! Kolmen vuoden selätykseen toivoisi oppia vaikkapa Googlelta. Kyllä kai viranomaisetkin sentään voisivat oppia suunnittelemaan suuria, aloittamaan pienestä ja olemaan ketteriä?

      Hyvää viikonloppua kaikille!

      VastaaPoista
    5. Hyvää pohdintaa uusista malleista tehdä työtä!

      VastaaPoista
    6. Kiitos Teija! Asiat ovat mielenkiintoisia ja niillä on käsittääkseni kauaskantoisempia vaikutuksia, kuin äkkiä voisi arvatakaan. Miten saamme viranomaiset nyt ojentamaan kätensä? Miten tämä keskustelu nostetaan valokeilaan??

      VastaaPoista
    7. Wired löysi Digitalkoot ja kirjoittaa: "Europe’s first national crowdsourced digitization program -- is an e-program for the digitization of Finland’s historical documents and material."

      To date, four million pages (((gasp))) of different types of texts from the 18th to 20th centuries have been digitized, but there still remains a huge bulk of cultural heritage archived only in paper files. -- The aim is to crowdsource thousands of volunteers to participate online utilizing modern technology developed in Finland.

      “With Microtask technology, repetitive work can be split into smaller components and allocated to numerous people. In the Digitalkoot program, we help turn routine work into fun, almost a parlor game.”

      Microtask loves the work you hate. (((<— Awesome slogan! Go Finland!)))

      VastaaPoista
    8. Todella mielenkiintoista asiaa! Sitrassa on tehty jonkin verran töitä juuri noiden mikroduuniasioiden kanssa ja olemme olleet mukana auttamassa erilaisia ideoita alkuun (esim. Protomo, mikroduuniprojekteja jne.) Tämän kevään aikana järjestämme suomalaisille päätöksentekijöille kurssin aiheesta "uusi työ" jonka puitteissa reilu parikymmentä vaikuttajaa yhteiskunnan eri aloilta lyövät päänsä yhteen ja etsivät käytännön ratkaisuja ja eteenpinviejiä uuden työn uusille ideoille. Työmme on avointa ja sitä voi seurata verkossa sivulta www.sitra.fi/elinvoima (sivu on uuden sitra.fi -sivuston pilottiversio, joten se kehittyy koko ajan) ja Facebookissa sivulla Elinvoima. Eli tervetuloa mukaan heittämään ideoita näihin keskusluihin! Linkkaan tämän juttusi ryhmän nähtäväksi ja ajatuksenruuaksi.

      Elina Kiiski

      VastaaPoista
    9. Kiitos Elina kommentista, hienoa että työ on käynnissä. Ja kiitos kutsusta! Nyt tarvitaan laajasti näkemyksiä ja ennakkoluulotonta ravistelua. On oltava uuden aika.

      Muutamista saamistani yrittäjäkommenteista päätellen on jo kiire.. Viranomaisilla on tuhannen taalan paikka löytää uusia tapoja hoitaa vanhoja tehtäviä, jotta me emme estä uusia ansaintamahdollisuuksia ja aiheuta vain hallinnollista taakkaa vaatimalla vanhoja temppuja.. Keskustelemisiin!

      VastaaPoista
    10. Microtask jatkaa kansallisurakointia, nyt mukaan tuli myös Hesari. Pelasta herrasmiestoimittaja, kutsuu peli, jossa viikon ahkerin pelaaja saa digilukuoikeuden puoleksi vuodeksi. Talkoisiin sitten vaan!

      VastaaPoista
    11. Kiinnostava viesti.

      Itse olen osakkaana Osuuskunta Sangessa (http://www.sange.fi), joka pyörittää kirjanpidon yms byrokratian puolestani tiettyä korvausta vastaan, joten keikkahommat onnistuvat helposti vaikkakaan ei ilmaisesti.

      Voisiko verottaja tarjota palvelua, jolla voisi laskuttaa vaivatta pikkutuloja eli esim. vaikkapa tunnin tai päivän keikkoja?

      Suurin kysymys liittyy kuitenkin mielestäni sopimuksiin: Työsuhteeseen liittyy erilaisia muita jähmeystekijöitä kuten esimerkiksi irtisanomiseen liittyen tai ylipäätään se, että milloin on syntynyt (ja millä ehdoin) sopimus siitä, että henkilö X tekee taholle Y palveluksen ja siihen liittyy tietty työsuorite ja rahallinen tai muu vastine.

      Eli pitäisikö olla mikrotyöhön liittyvä lainsäädäntö, joka antaisi kummallekin taholle tiettyjä oikeuksia ja velvoitteita - turvaa mikrotyöhön ja hyvän perustan rakentaa laajamittaisempaa mikrotyöyhteiskuntaa?

      VastaaPoista
    12. Juuri jotain tuollaista ajoin itsekin takaa, Kim! Jos kerran liiketoimintamallit muuttuvat, pitäähän yhteiskunnan infran sopeutua mukana. Ja jos kilpailukykyä on mieli tarjota, on virkamieskunnan(kin) taivuttava uusiin ulottuvuuksiin.

      Verottajalla on visio, jossa kansalaista vaivataan vielä nykyistäkin vähemmän. Mutta kun tämän päivän trendi on "työllistä itsesi", siitä seuraa nykylainsäädännöllä byrokratian Kalahari, joka on ensin kahlattava. Siihen tarvitaan apua!

      Jos nimitämme tuollaista visiommekin tarkoittamaa apua liiketoimintapalveluiksi, niiden tehtävä on "kesyttää" tuo Kalahari siedettäväksi. Sellaiseksi, että työllistyjän pääbisnes on edelleen se oma työ eikä byrokratian mutkille taipuminen :)

      Minä uskon, että yhdessä onnistumme luomaan sellaisen liiketoimintapalvelujen verkon, jonka avulla työ ei riistä tekijäänsä emmekä kansana valu varjotalouteen saati sitten harmaaseen sellaiseen.

      Valoisaa tulevaisuutta armaalle isänmaallemme!

      VastaaPoista
    13. Mielenkiintoinen jatko 3,5 vuotta myöhemmin akatemiasta YLE-uutisessa "Suomalaista yhteiskuntaa uhkaa hirvittävä tulevaisuudennäkymä": "Sosiaali- ja työllisyysturvaa pitäisi uudistaa siten, että se ottaisi huomioon myös perinteisen palkkatyön ulkopuolisen työn, sanoo professori Pertti Koistinen." Olisiko nyt aika kehitellä tuota edellä kuvattua säästöpossua?

      VastaaPoista
    14. Säästöpossun jalostaminen alkoi: osallistuin konseptilla Sipilän #digihaasteeseen. Kuvasin konseptia kuvailevammin blogiini 27.8.2015 Jokohan se lentäisi..?

      VastaaPoista