maanantai 5. syyskuuta 2011

Hyvää yrittäjän päivää!

Tänään vietetään yrittäjän päivää. Ostamme heiltä tuotteita ja palveluja, yrityksissä käymme töissä jne. Yrittämisestä syntyy lopulta meidän kaikkien hyvinvointi.

Tästä pääsen aasinsillalla yhteen hellimääni ideaan. Sen juuret taitavat viedä viime vuosituhannen puolelle, yritysverotoimistoon ja sen asiakaspalveluun Pasilassa.

1990-luvulla yrittäjä pyysi Exceliä

Edessäni istui yrittäjä, joka pyysi Verohallinnolta käyttöön yhtä yhtenäistä exceliä, jota käyttämällä yrittäjän ajamat kilometrit saisi vaivattomammin ilmoitettua oikein ja tarkastettavasti verottajalle. Haave ei toteutunut tuolloin, ainakaan viranomaiselta; olimmehan juuri vasta tulleet nettiin.

Tänä keväänä laadin uudenlaista ohjeistusta matkakulujaan ilmoittaville palkansaajille ja muistin tuon asiakkaan. Internetin myötä, olen nyt kuullut, markkinoilla on saatavissa varsin toimivia ajopäiväkirjoja. Mutta tässä taitaa olla eräs asiakasryhmä ilman apuvälinettä?

Heistä suuri osa selasi tänäkin vuonna kalenteria, kaivoi netistä vanhoja lippuhinnastoja ja käytti kalkulaattoria. Ne, joiden työmatkalla ei kerta kaikkiaan ole julkista liikennettä, kertoivat ajamiaan kilometrejä oman auton käytöstä saatavalla kilometrikorvauksella.

Vuosittain yli 800 000 kansalaista ilmoittaa verottajalle matkakulujaan. Mitä mahtaa kertyä moisen touhun hallinnolliseksi taakaksi vuodessa?

Lasketaanpas. Jos aikaa vierähtäisi ilmoittamisessa keskimäärin vaikkapa vain 10 minuuttia ja ilmoituksen tarkistajilla 5, kansamme istuisi asian äärellä lähes 133 000 tuntia, virkailijat puolet siitä. Jos tuntipalkkaa laskettaisiin 8 euron verran, olemme käyttäneet byrokratiaan yhden ainoan vähennyksen saamiseksi 1,6 miljoona euroa.

2010-luvulla käytin - Exceliä

Olihan taannoin muutama matka minullakin ilmoitettavanani. Vaan eipä hajuakaan kilometreistä, ei bussilinjasta tai lipun hinnoista. Alku- ja päätepiste tiedossa, ne on kiva syöttää Google Mapsiin. Saadut kilometrit vallan on helppo kertoa 0,45€:lla. Kaupunkikulkemisiin on Reittiopas, josta saa oikeat bussilinjat + aikataulut ..ainakin tämänvuotiset; pakko kelvata? Hinnasto samaan malliin? - Verottaja muuten tarjosi edellisvuoden hinnat keväällä sivuillaan.

Vaan mihin tallentaisin? Excel (!!) osaa laskea, valitsen siis sen.

Tuskasta viisastuneena tallensin tälle vuodelle pilveen oman spreadsheetin, jota pääsee päivittämään lennossa.
Mutta mitä tekevät ne 799 999 muuta?

Onko jossain yrittäjä, jolla on jo "Apps" valmiina tähän?

Eikö joku voisi viisastuttaa malliani ja monistaa sen muillekin avuksi? Ladattavaksi Storesta, App tai Ovi tai Android à 0,79 tai vaikka 4,99!

Jos minä olisin itsevaltias, tänään pitäisin kutsukilpailun.
Tavoite: rakenna palvelu, jonka avulla homma hoituu helposti!

3 kommenttia:

 1. Tässä on hieno idea! Itselläkin on vastaavaan tarkoitukseen käytössä Excel, mikä sopii, koska läppäri tulee muutenkin avattua usein ja taulukko löytyy nokan edestä. Mutta entä ne yrittäjät, joille Excel ei ole näin keskeinen työkalu. Miten kätevää olisi saada appsi älykännykkään ja tietysti siitä appsista olisi helppo järjestää tiedot Exceliinkin, formaatin ei tarvitsisi yksinkertaista csv:tä kummempi.

  VastaaPoista
 2. Tällainen kilometrikirjuri on minulla suunnitteilla. Jos sovellus on koko ajan mobiilipuhelimessa käytössä, se vain tuppaa viemään sähköä. Olen antanut Google Latitudelle luvan tallentaa sijaintiani palvelimelle, jolloin ei tarvita erillistä ohjelmaa mobiililaitteessa. Ajatus on, että netissä voisi olla palvelu, jolle annetaan lupa lukea latituden tallentamat sijaintitiedot, jonka perusteella se "arvaa" työmatkat ja lähettää kerran kuussa sähköpostiin "excelin", jossa on kilometrit. Jos käytössä on myös Googlen kanelnteri, se voisi lisätä myös ajon tarkoituksen sen perusteella. Ainakin itselle sopisi tällainen lähes automaattinen "kilometrikirjuri".

  VastaaPoista
 3. No voi valtava, näinkö nopsaa tämä on! Kiitos kommenteista Outi ja Ilkka!! <3
  Nyt vain viemään hyviä uutisia ja linkkivinkkiä myös SADe-ohjelmaan.

  - Ja sinuako Ilkka on kiittäminen vko-Appsista?

  VastaaPoista