torstai 14. maaliskuuta 2013

Mitä tehtäisiin veroeuroilla?

© Andrea Allison Ong | Dreamstime.com
Seuraa ääneenajattelua aiheesta, joka sivuaa omaa työtäni niin verottajalla, SADe-ohjelmassa kuin reaaliaikaista taloutta ja ICT-2015-tavoitteitakin.

Veronmaksajana sitä tahtoisi asettaa kotivaltiolleen tuotto- tai edes palvelutavoitteita. Talous kurjemmassa jamassa, vaje suurempi kuin luultu - mistä säästöt? On tehostettava!

Jos minä saisin taikasauvan, verkosto-omistaisin nykyisen pankkitunnistamisen yhtä tasoa ylemmäs. Sitten jakaisin verovaroilla sähköisen identiteetin joka ainoalle kansalaiselle ja määräisin sähköisen ja paperittoman viranomaisasioinnnin pakolliseksi.

Toteuttaisin jokaiselle viranomaiselle yhdenmukaisen tunnistuspalvelukonseptin verkkoon. Myös puhelinasiointi on turvattava eli sama tunnistamistekniikka puhelinpalveluun.

Sähköinen asiointi kuntoon

Jotta yritykset saadaan tehokkaasti sähköiseen asiointiin, tarvitaan tieto edustamisesta. Kaupparekisteri kirjaa tietyt oikeutta luovat allekirjoitukset, mutta päivittäisasiointiin se ei riitä. YTJ:n laajentaisin yritysten roolien tallennuspaikaksi. Verkkolaskuosoitteista puhumattakaan.

Seuraavaksi on saatava koko valtakuntaan yhteinen valtuutustietokanta ja siihen päälle meille eri luukuilla asioijille käyttöliittymä. Niin että kun en ehdi hakea postia, nakkaan miehelleni valtakirjan paketinhakuun, tyttäreni taas voisi viedä mennessään isoäidilleen pankista avainlukulistan.

Taustaprosessit yhteentoimiviksi

Sitten levitetään yhteisesti (SADe-ohjelmassa jo?)  konseptoidut lupapalvelut. Yhteinen moduuli sinne missä tarvitaan, ja luvanmyöntäjien (320 kuntaa, AVIt, ELYt..) sisäiset prosessit konseptilla kuntoon. Samaan prosessiin kytken tietojenvaihdon, esimerkiksi rakennuslupaan tulevan veronumeroraportoinnin..

Ja olisihan se asiointitilikin jo saatava (valmiiksi). Se olisi sellainen enempi kansalaisen kotisivun ja iGooglen symbioosi. Yhdessä paikassa löytyisivät minulle niin veroilmoitukset kuin reseptit ja hammaslääkärillä sovitut seuraavat toimetkin. Sinne tupsahtaisivat näkyviin myös valtuutettuna saamani toimeksiannot.

Mitä ovat ne hallinnolliset päätökset, joita tähän yhteentoimivuuden unelmaan tarvitaan? Mitä tekniset ratkaisut? Onko tahtoa?



5 kommenttia:

 1. Ihanaa, meillä on yhteisiä unelmia!!!

  Kyllä meiltä tahtoa löytyy! Suomi.fistä on tarkoitus rakentaa tuo kaipaamasi kansalaisen kotisivun kaltainen palvelu (olisikos osoitteena vaikkapa oma.suomi.fi?), josta näkee omat tietonsa kerralla. Viron portaali Eesti.ee julkaisi Facebookissa kuvan omista suunnitelmistaan, jotka näyttävät juuri siltä, mitä mekin toivomme rakentavamme (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151406570824247&set=pb.203701784246.-2207520000.1363345443&type=3&theater). Tästä siis hyvää mallia! :)

  Mari K.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Mari, loistava kannustus :)
  Marin inspiraation lähdelinkki oli siis Eesti.ee:n kuva Facebookissa

  VastaaPoista
 3. Hienoa likat! Minä niin ilostuin tästä. Selvä tiekartta, kaikki suunniteltu. Tekemistä vaille valmis. Aikansa se ottaa ja paljon virtaa vettä Aurajoessa ennen kuin tämä on totta. Mutta jonain päivänä se on. Uudet tuulet puhaltavat, pala kerallaan rakennamme yhtenäisyyttä ja puramme päällekkäisyyttä, luomme tilalle yksinkertaisuutta. Ja pidetään myös huolta siitä, että palveluketju ei katkea, vaikka käyttäjä on välillä on kansalaisen, välillä yrittäjän roolissa. Ihminen yhtä kaikki!

  VastaaPoista
 4. Jeps, Merja - Tekijöitä kaivataan ;)
  Iloisen inspiroivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Kaikkea sitä voi tapahtua kun oikein toivoo! Seuraavana aamuna oli meilissä odottamassa kutsu Ruby on Rails -koodaustyöpajaan. Ehkä synnytämmekin virkanaisten verkoston..?

  VastaaPoista