lauantai 29. syyskuuta 2012

Virkamiehet varkaissa?

Kansa eläköityy, kustannukset nousevat eikä vienti vedä. Mikä neuvoksi? Vähin mitä julkinen sektori voi tehdä, on pistää oma toimintansa kuntoon niin, että yrittämisen edellytykset ovat kunnossa.

Tarvitaan enemmän aikaa oikeille asioille!

Aina kun viranomainen sekaantuu yrityksen toimintaan, luvassa on byrokratiaa. On haettava lupia, esitettävä todisteita asianhoidosta tai raportoitava toiminnasta, olipa kyse sitten taloudesta, veroista tai työsuojelusta. Tähän asti kaikki on tehty pala kerrallaan ja paperilla. SADe hakee yhteisiä tehoja.

RTE-ohjelma on sähköistänyt talouden arvoketjuja

Jos ostot hoidettaisiin verkkolaskuilla, yhteisesti standardoidut tietokentät voisivat kuljettaa tiedot automaattisimmillaan suoraan kirjanpitoon. Tilinpäätös voi jo sisältää perusvientien lisäksi nekin nyanssit, joilla esim. kirjanpidon ja verotuksen välisiä poistoja sovitellaan raportointikoodistossaPalkkakoodisto tuottaisi sisällön kaikkeen alan raportointiin jo palkan laskentahetkellä.

Avoimen hallinnon toimintaohjelmatalkoissa Katju Holkeri väläytti, että avoimuus tarkoittaa virkamiehille myös uusia toimenkuvia. Toimintaa ei muutetakaan paperilla, ei vaikka uusi tapa olisi kuinka hyvin kuvattu.

Muutos on purettava teoiksi aina työnkulkuihin asti

Vaikka osa meistä jo tietää tämän kaiken, se ei vielä riitä. Kun budjettiriihi puretaan teoiksi, on jonkun pistettävä vaikkapa esitelty business-enkelivähennys täytäntöön. On soveltajien vallassa luoda (tai estää) sellaiset ratkaisut, joilla emme aiheuta lisää hallinnollista taakkaa, taas uutta ilmoitusvelvollisuutta.

Pois jälkikäteisestä ilmoittamisesta ja paperilomakkeista!

Muutoin me virkamiehet varastamme yrityksiltä sitä aikaa ja rahaa, joka kuuluu ydintoiminnalle: uusien tuotteiden, kasvun ja työpaikkojen luontiin.

Aiheesta aiemmin:
Työ 2.0 vaatii uutta myös viranomaisilta (maaliskuu 2011)
Tuotekehitys + verkosto = integroitu palvelu? (kesäkuu 2009)
Yhteistyöllä osista saa enemmän kuin niiden summan (elokuu 2009)
Yhdessä potilaan asialla: taksi ja Kela (heinäkuu 2011)
Strategia on johtamista (elokuu 2010)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti