Tuore budjettiesitys pureutuu julkisen talouden kestävyysongelmaan. Suomeksi tuo sanakummajainen tarkoittaa, että rahat eivät riitä.
"Hallituksen päätökset alentavat valtion menoja vuonna 2014 nettomääräisesti yli 600 milj. eurolla", kertoo eilinen Valtioneuvoston tiedote.
Mitä tapahtuu palveluille, kun niiden tuottamiseen on vähemmän varaa? Jos ei niiden tuottamisen tapaa saada tehostettua, niiden määrä (tai laatu) on ainoa tekijä joka joustaa. Alaspäin.
Siksi monet meistä julkishallinnossa peräänkuuluttavat viisautta, vastuullisuutta ja todellista visiota toimintojemme kehittämiseen. Pois näennäisistä paperiuudistuksista, tietotekniikasta on saatava irti enemmän hyötyä. Rutiinit on automatisoitava, tieto kerättävä lähteeltä ja vain kertaalleen.
Yritysten ei pidä kesyttää päivätyönään byrokratiaa!
ICT2015-ohjelma listasi 2-polullaan monta käden ulottuvilla olevaa uudistusta, joiden ripeä ja määrätietoinen käyttöönotto säästäisi isoja summia. Hyötyjiä olisivat niin tietoja moneen kertaan keräävät ja lähettävät yritykset kuin niitä vastaanottavat ja keskenään vaihtavat eri viranomaisetkin.
Ja se hyöty? Säästynyttä työaikaa ja sitä kautta palkkarahoja valmiina siirrettäväksi johonkin tuottavampaan. Byrokratia on hallinnollista taakkaa, joka ei tuota yhteiskuntaan mitään uutta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti