maanantai 30. syyskuuta 2013

Siiloista avoimeen valmisteluun

Tämän syksyn uutuus - ainakin verottajalle päin - on lausuntojen kerääminen joukkoistamalla. Olemmehan mekin jo vilkuilleet yhteisiin alustoihin: vuorollaan eri ministeriöt kertovat Ota kantaa -palvelussa olevasta keskustelustaan ja pyytävät osallistumaan. Vaan mitäs sanottavaa meillä.. on kovin vaikea tarttua uuteen asiaan vanhassa virkaroolissa.

Aikapankkiohje lähti perinteiselle lausuntokierrokselle samaan aikaan kun TEM kutsui tutustumaan ja ottamaan kantaa käteisen rahan käyttöä rajoittavaan aloitteeseenAvoin ministeriö (AM) on yksi tahoista, jolta Verohallinto on pyytänyt lausuntoa ohjeluonnokseensa.

AM teki kummia: se alkoi kerätä näkemyksiä laajemmassa joukossa ns. joukkoistamalla.

Käytännössä Pekkasen Joonas linkitti verottajan ohjeluonnoksen ja kirjasi alustavia aihioita lausunnon pohjaksi Google Docsiin. Samaan aikaan verottajan edustaja jakoi Facebookista löytämänsä linkin Yammerissa ja pohti, voisiko lausuntomenettelyä avata jo aiemmin.

Suurta keskustelua ja hämmenystä tuntuu herättävän menettelymuutos. Kommenttien hallitsemattomuus pelottaa eikä verkossa käytävää keskustelua ole totuttu moderoimaan. Eikä ole aikaakaan! parkaisevat säädösvalmistelusta vastaavat virkamiehet.

Niinpä avoimuuden tiellä on vielä esteitä. Ne pitäisi poistaa.

Virkamiesten avoimessa verkostossa on tunnettu luomisen tuskaa VM:ssä edistettävän palveluväylän ja siihen liittyvän tunnistamisratkaisun parissa. Asia kiinnostaa kovasti, mutta valmistelusta ei löydy oikein mitään tietoa eikä mukaankaan pääse. Verkoston jäsenillä olisi nimittäin annettavaa. Joukossa on pitkä kokemus sähköisestä asioinnista (ja paljosta muusta) sekä ripakopallinen enemmän tai vähemmän aiheellisia huolia. He ovat lähtökuopissa kuin konsanaan pikajuoksijat; asenteeltaan pikemminkin kuin maratoonarit.

Virkamiehistö hoi! Kansalaiset ovat kiinnostuneita yhteisistä asioista ja tarjoavat käyttöön osaamisensa. Kuka ottaisi vastaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti