maanantai 9. tammikuuta 2012

Sopivaisuuden rajoilla asuntomarkkinoilla

Aamun radiouutinen kajotti "Helsingin kaupungin Hitas-asunnot päätyvät sijoittajien kautta vuokramarkkinoille".

Ei ihan laitonta, mutta "Vuokraus on hintasääntelyn hengen vastaista", kertoo Hs.fi .

Hitaksen tarkoitus on tarjota kohtuuhintaista asumista vaikkapa lapsiperheille. Kun asunnot menevät sijoittajille, perheiden ostettavaksi ei jää mitään. Vuokrattavana sen sijaan on asuntoja, mutta kovalla päivän hinnalla. Niihin ei lapsiperheillä ole enää varaa.

Mitä siis tapahtui? Joku veti välistä.

Seuraavaksi "tukitaan porsaanreikiä", kertoi aamulla haastateltu rakennuttamisen asiantuntija.

Keljuttaa, että sama virsi kaikuu kaikilla kanavilla. On kuin valtaan olisi päässyt uusi uljas ihmisrotu. Sen teemalaulu on "Kaikki mulle heti nyt". Uudet ahneet arvot sanovat, että se nyt vain on tyhmää olla käyttämättä tilaisuutta hyväkseen.

Kaverille ei jätetä. Uskaltaako kukaan olla eri mieltä?

6 kommenttia:

 1. Sanoma jäi hieman epäselväksi. Haluatko sanoa, että on ok, että hyvin varakas perhe tai pariskunta, jolla olisi helposti varaa ostaa vastaava asunto markkinahintaisenakin, ostaa 140-neliöisen kaksikerroksisen luksus-Hitaksen merinäköalalla, jotta heille jää enemmän rahaa matkustella ympäri maailmaa, mutta olisi väärin, jos he vuokraisivat asuntoaan edes esim. väliaikaisen ulkomaankomennuksen ajan?

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi, Johannes. Kiepun nähdäkseni saman moraalikysymyksen äärellä kuin sinäkin vuoden takaisessa blogissasi ristiinvuokraamisesta.

  Vaikkei Hitas sisällä tulo- tai varallisuusrajoja, ei järjestelyä ole tarkoitettu rikastumista - siis keinottelua - varten. Vastustan sitä ahneutta, joka ryntää mukaan apajille vain siksi, että löytää porsaanreiän, josta mahtuu mukaan.

  Siten "eka pariskuntasi" ei kuulu Hitas-kohdejoukkoon, vaan varakkaat ostostelkoot asuntonsa vapailta markkinoilta. Tämä sama pariskunta ei siis lähde tuosta asunnosta ulkomaankomennukselle :) Asunnon ostanut "kohderyhmämpi" pariskunta saa luonnollisesti komennuksensa ajaksi vuokrata asuntonsa.

  Vaan mikä on Hitas-asunnon käypä väliaikaisvuokra? Onko ok käyttää käypää kovan tason vuokraa vai tulisiko sekin suhteuttaa Hitas-tasoon? Mitä sanot?

  VastaaPoista
 3. Ei ole järjestelmää taidettu tarkoittaa varsinaisesti rikastumista varten, mutta onhan se päivänselvää, että tilaisuuteen tartutaan, jos järjestelmä sellaisen suo. Kyse ei mielestäni ole edes varsinaisesti mistään porsaanreiästä, sillä ei tuossa kierretä mitään sääntöjä. Sen sijaan esim. Hitas-kuvioihin kuuluva kaluston myyminen kymmenien tuhansien eurojen kytkykaupoilla on kyllä porsaanreikä.

  Jos "varakkaat ostostelkoot asuntonsa vapailta markkinoilta", mihin vedät tässä asiassa rajan? Jos ihmiset pystyisivät penniä venyttäen ja kovasti töitä tehden juuri ja juuri ostamaan kyseisen asunnon vapailta markkinoilta, pitäisikö heidän jättää Hitas-tilaisuus väliin ja kituuttaa ostamalla vastaava vapaarahoitteinen tai ostaa pienempi asunto? Kiinnostaisi myös kuulla, mikä ihme on sellainen kohderyhmä, jonka kuuluu saada ostaa 139-neliöinen merinäköalaisella kattoterassilla varustettu lukaali Hitas-hintaan? Sellainen, jolla olisi varaa ostaa "vain" 110-neliöinen merinäköalaton, mutta muuten kiva kämppä vapailta markkinoilta?

  Mielestäni Hitas-asunnon vuokraamista ei ole tarpeen rajoittaa lainkaan, sillä se taas luo toiseen päähän typerän asetelman: kilpailun vuokrakämpästä sekä mahdolliset pimeänä maksetut lisädiilit. Kun tällainen hölmö järjestelmä on olemassa, ainoa järkevä rajoitus on tuo melko uusi rajoitus saada ostaa vain yksi Hitas-asunto - sillä estetään se, ettei samaan aikaan sekä asuta, että vuokrata Hitas-asuntoja.

  VastaaPoista
 4. Ps. Mukava että löysit blogistani luettavaa. Vaikka osoite näyttääkin näköjään viime vuoden puolelle osuvaa kuukauden vanhaa ajankohtaa (luultavasti julkaisin tuon vahingossa luonnostilasta ennen kuin olin tekstiä kirjoittanut), tuo kyseinen juttu oli kylläkin vain pari viikkoa vanha. :) Tuntuu toisaalta erikoiselta, jos taistelet tuollaisessa asiassa moraalikysymyksen äärellä. Jos vastustat porsaanreikien perässä juoksemista rahan perässä, eikö kantasi tuollaiseen ristiinvuokraamiskysymykseen ole selvä?

  VastaaPoista
 5. Porsaanreikiä etsivät löytävät niitä aina. Ja moraalin perään haikaileva tulee aina pettymään - arvatenkin jossain kohtaa myös itseensä, sillä jokaisella on hintansa, kuten sanotaan. Sikäli hurskasteluni tuntuu turhanpäiväiseltä.

  Tuo ajatuksesi yhden Hitaksen osto-oikeudesta kuulostaa järkevältä. Mitä tulee ristiinvuokrauskuvioon, kantani taitaa olla selvä. Mutta kaltevalla pinnalla näissä aiheissa joka tapauksessa liikutaan..

  VastaaPoista
 6. Sunnuntain hesari jatkaa aiheesta ja kiteytti keskustelumme osuvasti: "En ole ajatellut tätä siltä kannalta, että tässä olisi eettinen puoli". - Sellaisia me ihmiset olemme.

  VastaaPoista