perjantai 6. tammikuuta 2012

Katoava moraali ja kultaiset kahleet

Fortum sai Ruotsin verottajan kimppuunsa pelaamalla pääomia piiloon. Mallia näytettiin jo vanhustenhuollossa.

Pääomat lainannut yhtiö on sijoitettu Luxemburgiin. Siellä ansaittu korkotulo on verovapaata, korkomeno taas Ruotsin elinkeinotoiminnassa vähennyskelpoinen. Eli jos rahat olisi lainannut Fortum Suomi tai Sverige, "verottaja olisi vienyt" neljänneksen. Verotuksessa ilmiötä nimitetään alikapitalisoinniksi.

Sähköliitto toi julkisuuteen sähkökatkoskandaalia valottavan näkökulman, selittävänä tekijänä jälleen kulukuria hakeva kilpailutus. "Energia-alan yritykset eivät enää pidä tavoitteenaan tyytyväisiä asiakkaita, vaan isoja osinkoja omistajilleen ja bonuksia johtajilleen."
Fortum jakaa vuosittain omistajilleen mittavia osinkoja ja johtajilleen merkittäviä bonuksia, mutta sillä ei ole palveluksessaan enää yhtään sähköverkoston korjaukseen kykenevää henkilöä. Sähköliiton mukaan käytännön korjaustöitä tekevät urakointiyritykset on kilpailutettu "raa'oilla 1–3 vuoden mittaisilla sopimuksilla kannattavuusrajan alle"
Puolisoni kysyy mainiolla maalaisjärjellään, miten sama työ voisi pelkästään ulkoistamisella tulla halvemmaksi? Tehostaminen on hyvä, mutta ei laadun kustannuksella.

Kekseliäät mielet keksivät yhä uusia keinoja säästää, jopa haastaa olemassa olevaa verolainsäädäntöä. Mutta voiko niin toimia yritys, joka kantaa yhteiskuntavastuunsa? Osakeyhtiölain mukaan yhtiön tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa. Eikö lusmu firma toimi silloin tarkoitustaan vastaan? Moraaliton pyrkyri ei voi pitkään pysyä asiakkaidensa suosiossa.. ja ilman asiakkaita - ei voittoa.

Timo Harakka liitti blogissaan Verovaroilla veroparatiisiin yhteen verot ja Kelan tuet. Minun moraaliini ei mahdu, että Kelan tukea ohjataan yksityiselle lääkärikeskukselle, joka sitten kikkailee tuloksen verovapaaksi. Isäni opetti, että jokaisen kuuluu maksaa osuutensa veroista. Muuten ei yhteiskunta pysy pystyssä.

Taloussanomien Risto Pennanen analysoi kirjoituksessaan Lepsu moraali kaataa talouksia:
Moraalinen rappio ja arvotyhjiö ovat kalvanneet maata läntisten talouksien alta viime vuosina. Kyseessä on pelottavalla tavalla samankaltainen kehitys, joka kaatoi aikanaan Rooman valtakunnan ja Neuvostoliiton.
Katsoin eilen ulkomaista lakisalidraamaa. Kohtuuttomien säästötoimien katsottiin ajaneen työntekijöitä itsemurhaan asti. Säästöjä oli piiskattava, sillä pääomista oli kavallettu miljoonia ja johto uhkasi paljastua...

Kun ahneudelle antaa pikkusormensa, jossain kohtaa valintojen polulla jopa ihmiselämä voi käydä halvaksi sille, joka himoitsee aina vain lisää kultaa.

Jokainen punnitaan. Jokaisella valinnalla on merkitys.

Päivä moraalinvartijana terveydenhuollossa
Päivä moraalinvartijana rakennusalalla
Päivä moraalinvartijana työmarkkinoilla

3 kommenttia:

 1. Me tarvitsemme moraalinvartijoita. Me tarvitsemme kirkkaita ajatuksia ja teräviä kyniä.

  VastaaPoista
 2. Minä ihmettelen silmät pyöreänä kansan kahtiajakoa: toiset tekevät mitä ihmeellisimpiä temppuja (ja näkevät todella vaivaa) jos vain voivat välttyä joltain semmoiselta maksulta, joka heille(kin) kuuluisi. On kuin sellaisen maksaminen olisi henkilökohtainen loukkaus.

  Toisille taas on itsestään selvää, että asiat maksavat ja minä maksan mukana. - Mistä tässä kuviossa on kyse? Moraalistako vain?

  VastaaPoista
 3. Hieno teksti. Harmittava asia. Tekstissä on yksi asiavirhe, vieläpä otsikossa ja sen ensimmäisessä sanassa. Käsittääkseni nimittäin sellainen ei voi kadota, mitä ei ole koskaan ollutkaan :-)

  VastaaPoista