lauantai 13. helmikuuta 2010

Joulukuun arvonlisävero ja Verotili

"Miten yritys saa joulukuun 2009 negatiivisen arvonlisäveron (ALV) hyväkseen?" lienee tammikuun Top10-kysymys.

Jos ALV joulukuulta on negatiivinen, yritys voi tehdä hakemuksen ennakkopalautus- tai tilikausipalautuksesta, jos edellytykset ovat olemassa.

Vaikka Verotili koskee vasta vuodelta 2010 maksettavia ja ilmoitettavia veroja, joulukuun negatiivisen ALVin yritys voi kuitenkin siirtää vuodelle 2010. Huomaathan kuitenkin, että jos palautusta on jo haettu ennakko- tai tilikausipalautuksena, joulukuun negatiivista veroa ei saa ilmoittaa vuoden 2010 kausiveroilmoituksella.

Miten vuoden 2009 negatiivinen ALV ilmoitetaan Verotilillä?

Joulukuun negatiivisen ALVin voi siirtää vuodelle 2010 ilmoittamalla sen kausiveroilmoituksella vähennettävissä veroissa kohdassa 307. Kuukausimenettelyssä oleva ilmoittaa joulukuulta siirtämänsä negatiivisen veron tammikuulta annettavalla kausiveroilmoituksella.

Jos kausiveroilmoituksella ilmoitettu ALV on joulukuulta siirretyn negatiivisen veron vuoksi palautukseen oikeuttavaa veroa, sen saa palautuksena verotilimenettelyn mukaisesti. Verohallinto suosittelee tätä tapaa erityisesti niille verovelvollisille, jotka antavat kausiveroilmoituksen kuukausittain.

Ideahan on, että palautettavia ja maksettavia veron määriä ei liikutella edes takaisin, vaan vastakkaismerkkiset suorituksen kuitataan keskenään, ja rahaa liikutellaan vain erotuksen verran.

Entä jos olen pidennetyssä ilmoitusmenettelyssä?

Neljännesvuosimenettelyssä oleva ilmoittaa joulukuulta siirtämänsä negatiivisen ALVin tammi-maaliskuulta annettavalla ilmoituksella ja vastaavasti vuosimenettelyssä oleva kalenterivuodelta 2010 annettavalla ilmoituksella.

*Myös yritys, joka on siirtynyt vuoden 2010 alusta pidennettyyn ilmoitus- ja maksujaksoon, voi tehdä tilikausipalautushakemuksen joulukuulta, vaikka tilikausi vuodenvaihteessa olisi ollut kesken.*

Ja miten Verotilillä maksetaan?

Verojen maksaminen tapahtuu edelleen pankissa, mutta tilinumerot ovat vaihtuneet ns. verotiliveroja varten. Maksamiseen tarvitset verotilin viitenumeron, sait sen loppuvuonna 2009 postitetussa ns. verotilipaketissa.

Miten saan verotilin viitenumeron?
Jos sinulla ei ole Verotilin viitenumeroa, saat sen Verotili-palvelusta. Kun olet kirjautunut Verotiliisi verkossa, viitenumerosi odottaa sinua valmiina Maksaminen-sivulla. Saat sen myös puhelimitse, 020 697 056 (virka-aikaan, pvm/mpm).


Verotiliisi pääset verkossa Katso-tunnisteella jos olet yritys tai yhteisö; verkkopankkitunnuksilla jos olet työnantajana toimiva yksityishenkilö tai toiminimi.

Verotilin käyttöönotosta sivuten tai suoraan:

Miten saan Verotilin käyttööni? (28 tam 2010)
Katso: yrityksen avain Verotiliin (11 jou 2009)

(Korjaus 14.2: poistettu maksamisen yhteyteen jäänyt kirjoitusvirhe)
(Korjaus 16.2: täydennetty pidennettyyn menettelyyn siirtyneen tilikausipalautuksella, merk. *)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti