tiistai 26. toukokuuta 2009

Asiakas on laumaeläin?

Keskustelin tänään alueidemme tiedottajien kanssa eAsiakkuuksista, noista kuuluisista heimoeroista.

Tampere nostettiin eläväksi esimerkiksi: esikoisemme Verokortti verkossa lanseerattiin siellä mukavalla menestyksellä, joka tuntuu näkyvän myös toisen ePalvelumme käyttöönotossa.

Hmm..hetkinen, Tamperehan oli vasta toisena; ihan ensin oli Joensuu. Siellä ei kuitenkaan päästy vastaavaan succès'hen..tuleeko kyseeseen myös potentiaalisten asiakkaiden kriittinen massa?? Onko kenelläkään tästä omakohtaisia kokemuksia?

Miksi huonekaluliikkeet hakeutuvatkaan toistensa kainaloon?

Tarjonta lisää kysyntää, ja maantieteelliset keskittymät ovatkin kilpailijoiden yhteinen etu ("Adam Smith needs revision!" sanoo peliteorian isä John Nash elokuvassa Beautiful Mind). Sama on siis näytetty toteen meilläkin: mitä useampia ePalveluja asiakkaat ovat käyttäneet, sen luontevammaksi tulee kokeilla sitä toistakin..ja kolmatta jne.

Internet mullisti maailmamme. Verkko nopeuttaa elämisen tahtia, tekee kärsimättömämmäksi: sano asiasi kolmella bulletilla tai muuten missaat mut!

Verkko 2.0, Facebookin suosio on saanut kyselemään ilmiön merkitystä perinteisimmilläkin (liike)toiminnan alueilla (jep, meillä Verohallinnossakin!)

Onko olemassa digitaalisia ostoskeskuksia?

Yhteisöllisyys saa uusia muotoja, puhutaan jo yhteisöbrändeistä. Mutta kuinka uusi tuo ilmiö lopulta on? Muoti mikä muoti; samasta yhteenkuuluvuuden tunteesta lie kyse vaikkapa erilaisissa heimojen koristautumismuodoissa: kaularenkaat, ihomaalaukset sun muut yhtäällä; merkkivaatteet, autot ja asunnot meillä?

Ja keskiaikaiset markkinapaikat? Ne ovat kai nyt IRC-Galleria ja Feissari. Lisäksi kohderyhmät (anteeksi, oman elämänsä luojat) pirstoutuvat yksilöityvässä kansalaisyhteiskunnassa harrastusten ja mielenkiinnon kohteen mukaan. Maantieteellinen ulottuvuus nostaa yrityspuolella esiin uusia ansaintamalleja. Jopa julkishallintokin herää tarjoamaan palvelujaan yhdeltä luukulta.

Mutta onnistuuko yhden luukun rakentaminen irralleen ihmisten elämästä? Pitäisikö luukun mennäkin mukaan ostarille, sinne missä ihmiset muutenkin ovat? Mitä mieltä??

1 kommentti: