maanantai 4. toukokuuta 2009

Paperin postituksesta verkkoon

Tähän mennessä verkossa on tehnyt veroilmoituksensa arviolta 110 000 suomalaista (maanantai-iltana klo 19). Heillä on ollut täydennettävänään matkakuluja, kotitalousvähennykseen oikeuttavia kuluja tai vaikkapa arvopaperien luovutusvoittoja, joiden hankintahinta ei ollut välittäjän tiedossa.

Verottaja lähetti 5 miljoonaa esitäytetyn veroilmoituksen sisältävää kuorta postin mukana. Näistä on vuosittain palautettu korjattuna vajaa 1,5 miljoonaa. Tänä vuonna miljoona suomalaista voisi siis jo korjata veroilmoituksensa tietoja verkossa.

Miljoona.. Melkoinen määrä postia, jota ei tarvitsisi ajaa yhtään minnekään. Hurja vuori kuoria, joita ei tarvitsisi avata. Kamala kasa veroilmoituksia, joita ei tarvitsisi mapittaa, jakaa pöydille tehtäviksi ja lopuksi raahata arkistoon. Siis suuri työmäärä, joka voitaisiin siirtää mm. neuvontaan ja palveluun.

Entäs ne tiedot, joihin verkkopalvelu ei vielä yllä? Suosituksemme on: tee verkossa kaikki se minkä pystyt ja loput kuten ennenkin, korjaamalla esitäytetylle veroilmoituksellesi ja postita tahi tuo ilmoitus meille.

Näin tarkistat veroilmoituksesi
  • Jos kaikki tiedot ovat oikein, sinun ei tarvitse tehdä mitään - ei siis verkossa eikä lomakkeella! (Muista kuitenkin tarkistaa tiedot!)
  • Jos ilmoitat kaikki tiedot verkossa, sinun ei tarvitse palauttaa lomaketta.
  • Ilmoita sitten muut kuin verkossa ilmoitettavat tiedot korjaamalla ja palauttamalla esitäytetty veroilmoitus.
  • Älä suotta ilmoita samoja tietoja sekä verkossa että paperilla.
Ja tulevaisuudessa? Kyllä kai eräänä päivänä piankin kansalaiset saavat tilata veroilmoituksensa esitäytettynä valitsemaansa asiointiosoitteeseen, sähköiseen tahi perinteiseen paperipostilaatikkoonsa. (Asiointitili, odotamme sinua! Voiko markkinoille mahtua useita ratkaisuja? Pitäisikö?) Siitä he sitten tekevät tarvitsemansa korjaukset, valitsemassaan kanavassa, ja rahaliikenne.. 

- Tai oikeastaan, mitäs jos Verotilin myötä siirtyisimmekin reaaliaikaisempaan verotukseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti