maanantai 19. heinäkuuta 2010

Matkalla tietoyhteiskuntaan

Kauppalehden blogi riemastutti asuntomessukävijää.

Jarno Hartikainen vertasi Suljetussa ihmemaassa julkishallinnon ICT-ratkaisuja "suljettuun taloon". Peruspaketti on toimiva, mutta auta armias, jos tarvitset lisäosia!

Vertaus on osuva ja ymmärrettävä meille maallikommillekin lukijoille. Käytännön kehittäminen törmää hyvin usein juuri tähän suohon: tuo on täydellinen osanen, mutta sitä ei voi liittää meidän järjestelmäämme. Tässä taas ei ole valmiina tuollaista ominaisuutta, mutta äkkiä me sen teille räätälöimme. Hinta? ..suolainen..

Törmäsin taannoin Twitterin kautta linkkilistaan, jossa esiteltiin, miten näppärää on luoda toimivat verkkosivut.

Menetin sydämeni Weeblylle:


Ymmärrän luonnollisesti, ettei verottaja voi altistaa virallista infoaan riskeille lataamalla sitä toisen omistamaan bittiavaruuteen, jossa kuka tahansa näppärä hakkeri voi gangsteroida totuuden asiakkaidemme vahingoksi.

Mutta miksi julkishallinnon pitää kitua möhkömammuttien kanssa jotka eivät taivu ensimmäiseenkään nykyaikaiseen tarpeeseen? Eikö mammuttiinkin saisi nykyaikaisia piirteitä?? Nyt olisi tuhannen taalan paikka eri ohjelmistotalojen vastata ajan huutoon! Siihen on yhtymässä myös julkishallinto, sillä meillä on yhteiskunnan tiedontarjoajina vastuu veroeuroilla saatavasta hyödystä.
Keskenään puhumattomat kansalaisen ulkopuolelleen jättävät järjestelmät. - kommentti Kauppalehden blogissa
Julkishallinnon ratkaisut eivät ole enää tätä päivää - hädin tuskin tätä vuosituhatta!

Mutta tämä ravistelun tarve ei suinkaan koske vain teknisiä alustoja. Uudistumista ja tempon kiihdyttämistä; aitoon vuorovaikutukseen uskaltautumista tarvitsee koko viestintä. Ei enää suljettuja funktioita, joista suoltuu (jos suoltuu) ulos verkkaiseen tahtiin virallista totuutta. Se oli Pravdan tapa.

Nyt jokainen on viestijä. Osaamista ja asennetta on löydyttävä useimmista asiakasrajapinnan kanssa kosketuksiin pääsevästä rooleista. Nokian Jussi-Pekka Erkkola on jo hyvästellyt perinteisen viestinnän, Nokia rohkaisee työntekijöitään verkkoon: tärkeintä on läsnäolo. Vierityspalkin blogista luet ja kuulet enemmän ajattelusta klassinen vs. kaikkien viestintä.
Paperinen Kauppalehti kertoo tänään, kuinka julkinen sektori on vihdoin ottamassa hyödyn irti lähdekoodin, standardien ja rajapintojen avoimuudesta. Niiden toivotaan osaltaan yhtenäistävän julkisen hallinnon tiedot ja tuovan säästöjä.
SADe-ohjelma natisee jo rajapinnoillaan: kuinka seitsemän ohjelman yhteensovittaminen tehdään? Kuinka puhkotaan hallinnon väliset siilorajat? Kuinka tieto vaihdetaan taustalla?

SADe tarvitsee kipeästi myös teknisiä onnistumisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti